Samana Nieuws


Eveline Torres
Loading

Handstand Challenge: leren vallen en opstaan

  • Date08/29/2014

Handstand-challenge: leren vallen en opstaan

De Braziliaans-Amsterdamse Eveline Torres organiseert elke laatste vrijdag van de maand een yoga masterclass. Op vrijdag 29 augustus staat de handstand-challenge op het programma. Een oud-Hollandse handstand, gecombineerd met de yoga trend in Amsterdam, gegeven door een Braziliaanse. Daar willen we meer van weten.

Vergeten plezier én goed voor mind en body
Tijdens de handstand-challenge draait het om plezier. Eveline: “Deelnemers voelen zich weer even kind. Als kind kon je eindeloos oefenen. Handstand tegen de muur, tegen iemands arm en als je écht goed was helemaal los. Toen ik jaren later bij Cirque du Soleil werkte, heb ik zo vaak een handstand gemaakt dat ik nu net zo goed op m’n handen kan lopen als op m’n voeten. Maar het mooie is dat je helemaal geen circusartiest hoeft te zijn voor de handstand. Iedereen kan het leren. Het is leuk én het is nog goed voor je ook.” Eveline legt uit: “Het is goed voor mind en body. De handstand maakt ons sterker, vrolijker en leert ons angsten te overwinnen. Het hart krijgt er kracht van en de gewrichten van de schouders, polsen en handen worden ‘sappig’ en stevig tegelijk. Maar bovenal is het een superleuke oefening, waar je vrolijk van wordt. Wie wil er nu niet thuis een handstand kunnen doen, of op het strand?” Tijdens de masterclass leer je stap voor stap hoe je een handstand maakt. Hoe je ademhaling daar een rol bij speelt, hoe je kunt vallen en weer kunt opstaan.

Van liefde voor de Nederlandse man naar yoga
Bijna elk weekend organiseert Eveline Torres van Samana Yoga Center een workshop met een speciaal thema. Soms geven bekende buitenlandse yogadocenten les, maar Eveline geeft ook regelmatig zelf workshops. Eveline Torres, Braziliaanse van origine, kwam zo’n 20 jaar geleden naar Nederland. “Uma história de amor; een liefdesverhaal”, vertelt Eveline. “Eerst werd ik verliefd op een Nederlandse man en daarna viel ik als een blok voor yoga. Twaalf jaar geleden ontmoette ik in dezelfde ruimte waar Samana Yoga Center is gevestigd mijn Portugese yogalerares. Twee jaar later startte ik de Vijnana-docentenopleiding en tien jaar later werd ik samen met Sanne Kerkhof mede-eigenaar van deze yogastudio. Yoga raakte me direct. Het voelde én voelt nog steeds als een middel waarmee ik oud kan worden. Het is goed voor mijn lichaam, maar ook voor mijn geest. Dat is het mooie van yoga: het is geschikt voor iedereen. Je hoeft echt niet lenig te zijn om yoga te leren.”

Evelines droom: iets betekenen voor Nederland én Brazilië
“Yoga is voor mij dé manier om iets te kunnen betekenen. Ik ben trots dat ik Nederlander ben en wil daar graag iets voor terugdoen. Door de kwaliteit van yoga in Amsterdam te verbeteren, maar mijn ambities reiken nog verder dan dat. Ik zou graag yogadocenten in Nederland met elkaar willen verbinden, de studio 24 uur per dag open houden om mensen direct te kunnen helpen met klachten, en een Samana Yoga Center in Brazilie opstarten. Elk jaar ga ik terug naar mijn geboortestad Juiz de Fora waar ik lesgeef. Yoga is overal, maar door cultuurverschillen wordt het toch anders beoefend. Brazilianen zijn veel fysieker, waardoor ook de yoga veel fysieker is. En spiritueler, omdat Brazilianen van jongs af aan meer contact hebben met de natuur. Ze wonen letterlijk dichter bij de natuur. Toch zie ik ook in Nederland de laatste jaren die verandering. De natuur wordt steeds belangrijker, zowel in beleving als in voeding.”

Samana Yoga Center maakt yoga bereikbaar voor iedereen
Yoga heeft zich enorm ontwikkeld in Nederland in de afgelopen jaren. Meer mensen worden bereikt met yoga, zeker in een yoga stad als Amsterdam. Eveline: “Voor Samana Yoga Center is dat ‘bereiken’ ook zeer belangrijk. Wij willen yoga graag voor iedereen bereikbaar maken. Daarom bieden we yoga aan voor verschillende groepen en in diverse vormen. Voor ouderen, zwangeren, kinderen, mensen met (sport)blessures, burn outs, ziektes, etcetera. Bij Samana Yoga Center kun je 7 dagen per week terecht voor een ruim aanbod aan yoga, van dynamische flow tot rustige, meditatieve lessen in drie yogatradities: Vijnana yoga, Iyengar en Vinyasa. Onze ervaren, gemotiveerde docenten geven je persoonlijke aandacht en begeleiding tijdens de klassen met maximaal 16 leerlingen. Of je nou net begint met yoga of al ruime ervaring hebt.

Meer informatie? Ga naar de website van Samana Yoga Center: www.samanayogacenter.nl