Samana Nieuws


Loading

Yoga taboe voorbij?

  • Date03/04/2015

De westerse wereld wordt veroverd door gezondheid. Zeker in Amsterdam tel je al snel niet meer mee als je niet minstens één keer per week freekeh eet, mindful leeft en naar je bootcamptraining gaat. Hoort yoga ook in dit rijtje thuis of rust er toch nog een taboe op?

Taboe 1: Yoga is zweverig
Mediteren, oefeningen doen op een matje, de zonnegroet. Op een afstandje zou je het best zweverig kunnen noemen. Wetenschappelijk onderzoek op basis van MRI-scans van Sara Lazar, verbonden aan Harvard, toont aan dat meditatie een positieve invloed heeft op de hersenen. Na een aantal weken meditatie zien we veranderingen in de hippocampus en amygdala, die wijzen op minder stress, minder angst en meer tevredenheid. Ook blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat yoga een positieve invloed heeft op bijvoorbeeld ademhaling, flexibiliteit en stress. William J. Broad schreef in 2013 het boek ‘Eerlijk over yoga’, waarin hij verschillende onderzoeken op een rijtje zet.

Taboe 2: Yoga is niks voor mannen
Wist je dat het Nederlands elftal afgelopen WK ook aan yoga deed? Yoga wordt steeds vaker geïntegreerd in sport, zelfs in sporten als rugby. Het bevordert de flexibiliteit van de spelers, geneest blessures sneller en zorgt voor meer kracht. Steeds meer mannen zien de voordelen van yoga in. Sommige yogastudio’s organiseren speciale mannen-yogalessen, maar die blijven vrij leeg. Wel bestaat een toename in het aantal mannen bij de reguliere lessen.

Taboe 3: Ik moet lenig zijn voor yoga
Onzin! Je wordt juist flexibeler door yoga te beoefenen. Dus ook al ben je niet lenig, dan heeft yoga je veel voordelen te bieden. Een handige kennismaking met yoga is een beginnerscursus. In Amsterdam bieden vrijwel alle yogastudio’s zo’n cursus aan. Samana Yoga Center biedt de Kickstart intro cursus. In vier weken maak je kennis met de basis van yoga: zitten, meditatie, ademhalingsoefeningen, vayu’s en asana’s (yoga houdingen). Sanne Kerkhof, mede-eigenaar van Samana Yoga Center: “Bij de introductiecursus staan we elke keer weer stil bij de waarom-vragen. Waarom mediteren we eigenlijk? Waarom zijn die ademhalingsoefeningen zo nuttig? Die doordachte basis is belangrijk om yoga goed te leren en er nog jaren plezier aan te beleven. Na een paar maanden merk je trouwens al echt verschil in flexibiliteit. Ook al ben je niet lenig van nature, je gaat er hoe dan ook leniger uitkomen.”

Met nog meer wetenschappelijk onderzoek de komende jaren, steeds meer mannen die yoga gaan beoefenen en yogareizen lijkt het taboe toch echt voorbij. Yoga heeft een plekje in Nederland veroverd.