Restorative & Tensegrity Yoga


restorative02Restorative Yoga

Een heerlijke les om helemaal tot jezelf te komen. Tijdens een therapeutische yogales ligt de nadruk op het versterken van je centrum (bekkenbodem, onderbuik, buikspieren en rugspieren) en onderrug.

Restorative yoga vermindert stress en verbetert je lichaamshouding, kracht en stamina. Het helpt om de onbalans, veroorzaakt door dagelijkse stress of belangrijke gebeurtenissen in je leven, te herstellen. Het laat de energie in je lichaam weer stromen en je voelt je verfrist en vernieuwd.

In deze lessen leer je technieken om te herstellen en te vernieuwen:

  • Bewuste ontspanning
  • Observeren van je eigen gewoontes en onbalans
  • Ademhalingsoefeningen
  • Een yogapose langer aanhouden op een prettige, makkelijke manier

Als je een yogapose langer aanhoudt kan je lichaam zich ontspannen en weer in balans komen.
De leraren helpen je te ontdekken hoe je de pose het prettigst kunt uitvoeren. Soms kun je daarbij hulpmiddelen gebruiken (dekens, riemen, blokken), soms zullen ze je persoonlijk helpen.

Door langer in een yogahouding te blijven en daarbij bewust adem te halen oefen je een kalmte die nodig is voor mentaal en fysiek uithoudingsvermogen (stamina). Ook helpt het je lichaam weer in een natuurlijke gezonde houding te komen.

Deze les is goed voor wie tijdelijk minder energie heeft en is ook aanbevolen voor mensen met rugklachten. De therapeutische lessen zijn geschikt voor mensen met blessures en als je herstellende bent van ziekte, oververmoeidheid of een burn-out.

restorative06  restorative03

 

 

 

 

 

restorative_tensegrity

RESTORATIVE TENSEGRITY

Restorative Tensegrity is een samentrekking van tension (spanning) en integriteit. De oefeningen zijn gebaseerd op het optimaal gebruik van zowel je spieren als de structuur van je skelet. Het verwijst naar systemen waarbij er een evenwicht is tussen het compact maken en verlengen. Je leert gebruik te maken van de subtielere spieren in je lichaam en je leert te vertrouwen op de stabiele kracht van je botten.

De Tensegrity Repairserie is voor yogabeoefenaars van elk niveau.
Heb je blessures dan is de Tensegrity Repaireserie zeer geschikt voor jou.

Meestal gebruik je vooral de grote, sterke spieren van je lichaam. Maar je hebt, dieper in je lichaam, vaak dicht bij de botten en je ruggengraat, veel meer kleine spiertjes. Als je die spiertjes gebruikt wordt bewegen gemakkelijker, lichter en stabieler. Je beweegt dan meer vanuit de kern van je lichaam. Asana’s kosten minder inspanning wanneer je de subtielere krachten in je lichaam leert te vertrouwen. Daarnaast onderzoek je bij Tensegrity de kracht van je botten en gewrichten. Niet alles hoef je op spierkracht te doen, ook je skelet geeft kracht, steun en stabiliteit.

Gioia Irwin heeft een serie oefeningen ontworpen die juist deze diepere spieren activeren en je laten voelen hoe je optimaal gebruik kunt maken van je stevige botten als steunpunten. Je hydrateert je gewrichten, zodat je botten flexibel en in goede alignment zijn voor optimale steun aan je lichaam.

Eveline ontwikkelde haar eigen lessen Restorative Tensegrity.

Een Tensegrity-les begint met meditatie, vayus en pranayama. Daarna doen we een serie liggende bewegingen zodat je zonder zwaartekracht kunt oefenen. Je ervaart dan de gezonde bewegingen zonder druk. Je leert een manier van bewegen die je later in alle yogahoudingen kunt gebruiken.

Kom en ontdek yoga met Restorative Tensegrity!

restorative05