Yoga Retreat Samana


Door: Eveline Torres

yoga retreat samana in Menocra

yoga retreat samana in Menocra

DE FILOSOFIE ACHTER SAMANA’S  YOGA RETREATS

De yoga retreats van Eveline Torres zijn niet alleen vakantie. Retreat betekent letterlijk terugtrekken uit het dagelijks leven. En dat is wat we gaan doen. We beoefenen yoga, in rust en stilte. We kijken naar binnen en bereiken plaatsen die we normaal niet bereiken. En dat alles omdat we tijdens de retreat het dagelijkse leven even helemaal loslaten en alle tijd hebben om yoga te beoefenen.

 

r_sitting_sand

DE OMGEVING VAN DE YOGA RETREAT
Samana Yoga Center vindt dat een yoga retreat structuur nodig heeft. Structuur waarin je je veilig voelt en diep kunt gaan. Anders blijf je aan de oppervlakte. Die structuur start al bij de keuze van de bestemming. We zoeken naar een pure, natuurlijke omgeving. Een plek met weinig materialistische afleiding. Een plek met zoveel schoonheid dan je het dagelijkse leven bijna vanzelf kunt loslaten.

Behalve schoonheid zijn ook andere factoren van belang. De omgeving moet schoon zijn, netjes en licht. Dan heb je een verzorgde basis om in alle rust yoga te kunnen beoefenen. Voor ons hoort gezond en gebalanceerd eten daar ook bij. Wanneer we zeer ontspannende oefeningen doen hebben we eten nodig dat ons energie geeft, anders vallen we in slaap. Het eten is simpel en zeer smaakvol. In onze Menorca retreat bijvoorbeeld plukken onze lokale vrienden de groenten vers van het land en zijn de eieren afkomstig van eigen kippen. Bij elke retreat werken we samen met lokale mensen. Zij kennen het gebied als geen ander. Bovendien vinden we het belangrijk om de lokale bevolking zo te steunen.

 

Flo_at_Samana_yoga_center-360x270

LUISTER NAAR JE LICHAAM
De dagelijkse structuur tijdens een retreat bestaat uit yoga-oefeningen en een vaste dagindeling .

  • Elke dag beginnen we op dezelfde tijd met het ontbijt.
  • Na het ontbijt begeven we ons naar de prachtige yogastudio waar we yoga beoefenen. In Menorca is dat het oude kapelletje bij de boerderij, tijdens de Sahara retreat werken we in een extra grote woestijntent.
  • In de ochtend beoefenen we yoga in stilte, in een flow, waarin we verschillende oefeningen achter elkaar doen. Eveline geeft de flow aan, terwijl een assistente de leerlingen begeleidt.
  • In de pauze is iedereen vrij om te doen waar hij zin in heeft.
  • In de middagsessie is meer ruimte voor uitleg en verdieping.
  • Na het avondeten sluiten we de yogadag af met een gesprek naar aanleiding van een yoga tekst. In die avonduren kun je je ervaringen tijdens het intensieve yoga retreat, waarbij vaak nieuwe gedachten loskomen omdat je dieper naar jezelf kijkt dan gewoonlijk, beter plaatsen. De docent zoekt teksten uit die haar inspireerden en die veelal gaan over de burg tussen yoga-beoefening en je dagelijkse leven. Is er een verband tussen je yoga en je manier van leven, en hoe kan yoga je inspireren bij veranderingen?
  • Twee keer organiseren we een buitenactiviteit in de natuur voor de hele groep, maar je hoeft niet mee te gaan.De belangrijkste boodschap die we meegeven, is ‘luister naar je lichaam’. Wat heb je nodig? Heb je behoefte om te praten met anderen of wil je liever alleen zijn? Geef er aan toe en laat je leiden 

HET BESTE MEENEMEN IN JE DAGELIJKSE LEVEN
De rust die je in de retreat vindt wil je misschien ook meenemen naar het dagelijks leven. Vandaar dat we onze leerlingen ook voorbereiden op hun terugkomst. Het kan even wennen zijn om je draai weer te vinden, want je bent een week lang intensief met een kleine groep mensen geweest die elkaar begrijpen. Bovendien heb je alle tijd gehad om rustig naar jezelf te kijken. Dat kan ook betekenen dat je zelf besloten hebt om dingen anders aan te pakken. We vinden het daarom belangrijk om hier tijdens de retreat aandacht aan te geven. Zodat je de rust die je tijdens de retreat gevonden hebt, ook kunt meenemen in je dagelijkse leven.

WANNEER IS DE VOLGENDE SAMANA RETREAT?
Samana biedt twee keer per jaar een langere retreat in het buitenland aan op een unieke locatie.
Bekijk de webpagina’s over de komende retreats.

Eveline Torres

Eveline Torres