Samana Nieuws


Loading

108 surya’s twee keer per jaar

  • Date11/19/2014

Bij Samana  kun je twee keer per jaar meedoen aan deze unieke meditatieve yogasessie.

Wintersessie in december
Zomersessie in mei of juni

Surya Namaskar, beter bekend als de zonnegroet, is de bekendste yogaserie. De zonnegroet is oorspronkelijk een ochtendritueel, als groet aan de opkomende zon die zijn energie aan de aarde komt brengen. Voor veel yogi’s in India is de zonnegroet een groet aan Surya, de zonnegod die de Hemelswagen bestuurt. Voor de een dus een religieuze uiting, terwijl het voor yogi’s over de hele wereld een oefening voor de gezondheid is. Tijdens de 108 surya’s doen we 108 keer de zonnegroet.

Sanne Kerkhof, yogadocent: “Bring peace to mind through connection with the body so that they can flow through life with greater ease.”

Waarom 108 surya’s?
Door veel zonnegroeten achter elkaar te doen, raak je in een bepaald ritme, een flow. Het is een oefening waarin je je hele lichaam meeneemt: van staan naar liggen, buigen en rekken. We bewegen vanuit ademhaling, niet vanuit spierkracht. Het werkt als een fysieke en mentale detox. Je raakt gefocust, je bent meer toegewijd en verbetert jezelf met iedere surya. Alles stroomt door je lichaam, terwijl je ook balans voelt. Door dezelfde beweging keer op keer te herhalen en nergens anders dan daarop te focussen, word je rustig in je hoofd en zijn je lichaam en hoofd in balans. Na afloop voel je je fysiek sterker, elastischer én krijg je meer zuurstof binnen.

Wat gaan we doen tijdens de workshop?
Twee keer per jaar doen we de 108 surya’s, bij de wisseling van de seizoenen. Nu komt de winter er aan, waarop we ons fysiek en mentaal kunnen voorbereiden. Het is een heerlijke opwarmer, omdat je alles in je lichaam gebruikt. En een detox, omdat je alles om je heen loslaat en in een heerlijke flow raakt. Daarom is het ook zo goed om dit in een groep te doen. Je kunt het thuis natuurlijk ook doen, maar in een groep gaat het makkelijker. We starten de workshop met opwarmingsoefeningen, dan werken we aan de juiste ademhaling met pranayama oefeningen en kriya’s en tenslotte bereiden we ons mentaal voor in alle rust. Wanneer we volledig gefocust zijn, starten we met de surya’s. Als yogadocent geeft Sanne Kerkhof het ritme aan. De eerste tien zonnegroeten ben je meestal nog met je lichaam bezig, maar daarna ga je in een flow, met z’n allen.

Waarom 108 keer?
Het nummer 108 komt in heel veel dingen voor. Een aantal interessante weetjes over het nummer 108:

  • Diameter van de zon is 108x de diameter van de aarde
  • Een chakra is een punt waar energie bij elkaar komt. Het hartchakra is het punt waar 108 energielijnen samenkomen.
  • In de wiskunde komt het getal 108 regelmatig terug: de hoeken van een regelmatige vijfhoek zijn 108 graden en 108 is de hyperfactor van 3
  • Zowel in het Hindoeïsme als in het Boeddhisme bevatten de gebedssnoeren 108 kralen, die bij de laatste staan voor 108 gevoelens (6 zintuigen x 3 tijdsaspecten x 2 condities van het hart x 3 ervaringen van gevoel)
  • In India zeggen ze dat je 108 gevoelens hebt: 36 gerelateerd aan het verleden, 36 aan het heden en 36 aan de toekomst

Ben je benieuwd en wil je alvast een beetje oefenen? In de komende weken doen we al steeds vaker zonnegroeten ter voorbereiding op de 108 surya’s!

 

Sanne Kerkhof

Sanne Kerkhof