Samana Nieuws


Loading

Ik fiets om voor Samana Yoga Center

  • Date10/12/2015

Yoga is hip. Overal in Amsterdam verschijnen yogascholen en mensen zijn geïnteresseerd in yoga en meditatie. Ja, yoga is de ideale manier om de snelle buitenwereld even te laten voor wat het is, niet te hoeven multitasken en met aandacht te focussen op jezelf. Nu nog een yogaplek ontdekken waar jij echt past! Dat is niet altijd makkelijk.


Op een middag
werd er bij de studio van Samana aangebeld, eigenaresse Eveline Torres deed open. Daar stond Ruth. Ze was al een tijdje niet meer bij Samana geweest omdat ze verhuisd was en niet meer zo dicht bij de studio woont. Na een zwerftocht langs verschillende yoga-studio’s in de stad was ze die dag tot een conclusie gekomen en dat wilde ze vieren met Eveline: Samana is haar favoriete yogastudio. De lessen geven haar precies de boost die ze nodig heeft om wekelijks terug te komen. Door weer en wind.

Ruth heeft verschillende yogascholen bezocht. Het viel haar op dat veel lessen met minder toewijding of passie werden gegeven. Ze kon zich stierlijk vervelen door tempo en lde angdradigheid, of juist irriteren aan het gebrek aan aandacht en focus van yogadocenten. De interactie tussen yogadocent en deelnemers voelde vaak minder echt; soms lagen er zelfs mobiele telefoons naast de yogamatjes. Is dit niet juist tegenstrijdig met het idee van yoga? Even niet bezig zijn met de buitenwereld en de aandacht naar binnen brengen, daar gaat het toch om? Niet alleen deelnemers zouden dit idee moeten omarmen, het is ook belangrijk dat yogadocenten dit kunnen overbrengen aan leerlingen. Hierin ligt volgens Ruth de kracht van Samana.

Eveline Torres, bijvoorbeeld, yogadocente en eigenaresse van Samana, wordt door Ruth beschreven als een zeer goede docente. Waarom? Dat heeft vooral te maken met nuchterheid, zegt Ruth. ‘Eveline is niet zo zweverig’. Hierdoor wordt de beoefening grounded en prettig. ‘Eveline is niet alleen een yogabeoefenaar maar daarnaast ook een echte kenner. Ze kijkt goed naar ieder individu en geeft daarom gerichte en nuttige instructies’. Ook de rust in haar lessen is fijn, de oefeningen worden langzaam opgebouwd. ‘Doordat ik echt met aandacht kan voelen waar ik mee bezig ben, hoef ik niet achter de feiten aan te rennen’. Hierbij is Eveline een inspiratie.

Het gaat voor Ruth niet om conditie en kracht, maar om op de juiste manier de juiste houdingen te kunnen doen. Dit helpt haar om haar lichaam beter te kunnen begrijpen. Hoe werkt je lichaam eigenlijk? En hoe lukt het om zo lang mogelijk, zo goed mogelijk met je lichaam om te gaan? Dit is een leerproces, waarbij je langzamerhand bekender en comfortabeler wordt met houdingen. Eveline en partner Sanne geven Ruth hiervoor de handvaten. Handvaten die noodzakelijk zijn voor een leerzame yogabeoefening.

Het type yoga dat bij Samana beoefend wordt heet Vijñana. Dit is een holistische manier van yoga waarbij vier dimensies aandacht krijgen: het fysieke lichaam, ademhaling, focus op de geest en verdieping via tekst. Door een aandachtige opbouw van houdingen ontstaat er echt inzicht in wat je doet. De combinatie van aandacht voor je lichaam én voor je geest maakt de practice compleet en lonend. Alle elementen van yoga die Ruth belangrijk vindt komen bij Samana samen. En dit is waarom ze blijft terugkomen. Dan maar een stukje verder fietsen.

Onze tip: yoga is voor iedereen. Je hebt het ook nodig in een drukke en snelle wereld. Yoga is hip en veel plekken doen mee met de trend. Ontdek zelf welk type yoga bij je past en op welke plek jij je het prettigst voelt. Ga in ieder geval de uitdaging aan, een gepassioneerde en gespecialiseerde docent is hierin essentieel.’

 

Heeft Ruth’s mening je geïnspireerd? Ontdek Samana zelf!