Vijnana Yoga is ontstaan uit de 2 traditionele stromingen Ashtanga en Iyengar. De precisie van Iyengar wordt gecombineerd met de flow van Ashtanga. Daarnaast besteedt Vijnana Yoga veel aandacht aan meditatie en pranayama (ademhalingsoefeningen). Een zeer krachtige vorm van yoga waarbij er een sterke focus ligt op het centrum van het lichaam. Hierdoor ontwikkel je een sterk bewustzijn, een krachtig lichaam en een stabiele geest. Samana biedt lessen voor zowel beginners als gevorderden. Bekijk het lesrooster voor de lestijden. Achtergrond: Vijnana Yoga is ontwikkeld door Orit Sen Gupta en is gebaseerd 7 basisprincipes
Deze lessen zijn gebaseerd op de principes van Vijnana Yoga. De les begint rustig met meditatie en ademhalingsoefeningen. Daarna wordt het intensiever: je beweegt op het ritme van de adem. Iedere groep asana’s komt aan bod – staande, balans, voorover, achterover, zitten en onderste boven. Aan het eind is er tijd voor ontspanning en een korte meditatie.
Een uitdaging om met focus naar binnen te blijven, terwijl je in beweging een gevarieerde serie asana’s doet. Als je eenmaal gewend bent aan bewegen op het ritme van je adem krijg je veel energie van deze lessen.
Iyengar Yoga is een traditionele yogavorm met een sterk technisch karakter. Tijdens de lessen wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van (innerlijke) kracht, diepe concentratie, uithoudingsvermogen en een correcte lichaamshouding. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van hulpmiddelen (props) zoals blokken en riemen, die dienen als ondersteuning bij het beoefenen van de houdingen (asana’s). Op deze manier kunnen ook beginnende en minder lenige studenten de houdingen volledig ervaren. Maar ook voor gevorderde studenten vormen props een waardevolle manier om elke houding tot in detail te bestuderen. Met Iyengar Yoga ontwikkel je lenigheid en een diepe ontspanning.
Yin Yoga
In yin yoga doe je de meeste houdingen zittend of liggend en met de oefeningen richten we ons vooral op het bindweefsel in de heupen, bekken en onderrug en op het verbeteren van je flexibiliteit in deze gebieden. De lessen zijn geschikt voor alle niveaus.
Waarom yin of yang?
We hebben yin en yang weefsels in ons lichaam en ze reageren heel anders op oefeningen die we doen. Yang weefsel, voornamelijk spieren, wordt getraind door ritmische bewegingen, dus je verlengt de spier en spant deze weer aan op een ritmische manier. Je spieren versterk je op deze manier, zodat ze kunnen dienen als schokbrekers. Yin weefsel wordt geoefend op een langzame en bijna statische manier. Het weefsel kan bij plotselinge bewegingen waarbij kracht wordt uitgeoefend niet meebewegen en raakt dan beschadigd. Er bestaat dan een kans dat het scheurt of breekt. Yin weefsel train je dus door langzaam in en uit de houding te gaan en er lang in te blijven om de flexibiliteit in die gebieden te verhogen.
Wat doen we precies in een yin-les? Je komt in een houding om bijvoorbeeld een bepaalde spiergroep te rekken. Je blijft vervolgens gedurende enkele minuten in de houding. Van tijd tot tijd pas je de houding langzaam aan om de sensaties te versterken of te verminderen. Op deze manier richt jij je op het ‘trainen’ van het bindweefsel in je lichaam. Het kan gaan om: je gewrichten, gewrichtsbanden, pezen, botten of het kraakbeen in je lichaam. Het bindweefsel (yin-weefsel) kan je trainen door de botten van elkaar af te bewegen en een strekking te creëren voor meer flexibiliteit of door juist doelbewust de botten naar elkaar toe te brengen en een compressie te creëren om het bot te versterken.
Hoewel we langzaam bewegen, is yin yoga is niet helemaal statisch. Het is alleen veel meer passief en meditatief dan de meeste yang stijlen van yoga en het is een uitstekende aanvulling op de meer actieve yogalessen. Yin yoga kan echter nog altijd heel uitdagend en intensief zijn omdat je vaak lang in een houding blijft. Dat wordt steeds makkelijker naarmate je langer oefent. Het is belangrijk om met regelmaat yin yoga te doen om de flexibiliteit te behouden. Het is sowieso belangrijk om een goede balans te vinden tussen yin en yang yoga zodat je lichaam gezond en sterk blijft.
Een heerlijke les om helemaal tot jezelf te komen. Tijdens de therapeutic les ligt de nadruk op het versterken van je centrum (bekkenbodem, onderbuik, buikspieren en rugspieren) en onderrug.
Therapeutic Yoga vermindert de stress en verbetert je lichaamshouding, kracht en stamina. Het helpt om de onbalans, veroorzaakt door dagelijkse stress of belangrijke gebeurtenissen in je leven te herstellen. Het laat de energie in je lichaam weer stromen en je voelt je verfrist en vernieuwd.
In deze lessen leer je technieken om te herstellen en vernieuwen:
Als je een yogapose langer aanhoudt kan je lichaam zich ontspannen en in balans komen.
De leraren helpen je te ontdekken hoe je het prettigst de pose kunt uitvoeren. Soms kun je daarbij hulpmiddelen gebruiken (dekens, riemen, blokken), soms zullen ze je persoonlijk helpen.
Door in een yogahouding langer te blijven en daarbij bewust adem te halen oefen je een kalmte die nodig is voor mentale en fysieke uithoudingsvermogen (stamina). Ook helpt het je lichaam weer in een natuurlijke gezonde houding te komen.
Deze les goed voor wie minder energie heeft en is ook aanbevolen voor mensen met rugklachten. Therapeutic lessen zijn geschikt voor mensen met blessures en als je herstellende bent van ziekte, oververmoeidheid of een burnout.
Tensegrity is een samentrekking van tension (spanning) en integriteit. De oefeningen zijn gebaseerd op het optimaal gebruiken van zowel je spieren als de structuur van je skelet. Het verwijst naar systemen waarbij er een evenwicht is tussen compact maken en verlengen. Je leert gebruik te maken van subtielere spieren en je leert te vertrouwen op de stabiele kracht van je botten bij yoga.
Tensegrity Repairserie is voor yogabeoefenaars van elk niveau.
Heb je blessures dan is de Tensegrity Repaireserie zeer geschikt voor jou.
Meestal gebruik je vooral de grote, sterke spieren van je lichaam. Maar je hebt, dieper in je lichaam, vaak dicht bij de botten en je ruggengraat, veel meer kleine spiertjes. Als je die spiertjes gebruikt worden je bewegingen gemakkelijker, lichter en stabieler. Je beweegt dan meer vanuit de kern van je lichaam. Asana’s kosten minder inspanning als je de subtielere krachten in je lichaam leert vertrouwen. Daarnaast onderzoek je bij Tensegrity de kracht van je botten en gewrichten. Niet alles hoef je op spierkracht te doen, ook je skelet geeft kracht, steun en stabiliteit.
Gioia Irwin heeft een serie oefeningen ontworpen die precies de diepere spieren activeren en je laten voelen hoe je optimaal gebruik kunt maken van je stevige botten als steunpunten. Je hydrateert je gewrichten, zodat je botten flexibel en in goede alignment zijn voor optimale steun aan je lichaam.
Eveline en Marta ontwikkelden hun eigen lessen Tensegrity.
Tensegrity les begint met meditatie, vayus en pranayama. Daarna doen we een serie liggende bewegingen zodat je zonder zwaartekracht kunt oefenen. Je ervaart dan de gezonde bewegingen zonder druk. Je leer een manier van bewegen die je later in alle yogahoudingen kunt gebruiken.
Kom en ontdek yoga met tensegrity!
Vier weken waarin je een helder overzicht krijgt van de yoga principes en houdingen, fijn voor wie wil beginnen, maar ook voor mensen die al een tijdje yoga doen.
Docent Lies Schuring neemt de alignment mee: de natuurlijk houding. Daar heb je profijt van voor je yogabeoefening en het verbetert je fysieke houding in het dagelijkse leven. De groep is klein, zodat je veel individuele aandacht krijgt en er veel ruimte is voor vragen en experimenteren.
Deze cursussen zijn geschikt voor beginners, maar kunnen ook een mooie aanvulling zijn op je reguliere yoga practice.
Elke vier weken start een nieuwe cursus.
De cursus
Yoga kent veel poses en technieken waar je even aan moet wennen. Daarom heeft Samana deze cursus opgezet. Je krijgt een overzicht van de yogahoudingen die je oefent met extra hulp en aanwijzingen om ze goed te doorgronden. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Per cursus kunnen maximaal 16 mensen meedoen. Na deze cursus het je een goed inzicht in vijnana yoga en kun je makkelijker instromen in de yogalessen bij Samana Yoga Center.
De cursus bestaat uit een blok van een paar weken. Regelmatig start een nieuwe cursus. Tijdens de lessen van anderhalfuur komen verschillende aspecten aan bod: techniek en alignment van de belangrijkste basis houdingen, de zonnegroeten, pranayama (ademhaling), bandha’s en yogafilosofie.
Fast forward cursus
Door je vier weken op één thema te concentreren kun je echt groeien in yoga.
Samana introduceert de Fast Forward cursus. Elke maand start een nieuwe serie van vier weken met de focus op één van de yogapijlers en wat deze pijler voor je yoga practice kan betekenen. Zo kan je practice echt groeien. Je krijgt bij elke cursus een hand-out met oefeningen die je thuis kunt doen.
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Door zwangerschapsyoga word je bewust van je lichaamshouding en leer je te vertrouwen op je eigen wilskracht en intuïtie. Zo bereid je je goed voor op je bevalling. Naast ademhalings- en ontspanningoefeningen werk je tijdens de lessen aan:
Je kunt elk gewenst moment instromen.
Partner les
Ook je partner is nauw betrokken bij jouw zwangerschap en het geboorteproces.
De partnerles is een actieve, informatieve les met uitleg over de fasen van de bevalling, anatomie, de actieve rol van je partner, bevallingshoudingen en de voorwaarden voor een optimale bevalling.
Elke 6 weken is er op vrijdagavond een partnerles waarvoor je kunt inschrijven.
Na de bevalling kun je bij Samana Yoga Center terecht voor babymassage op de ayurvedische manier. Dit is zowel voor je baby als voor jouzelf een ontspannende, warme manier van aandacht geven. Door massage worden de zintuigen van je kindje geactiveerd. Je baby ontspant en slaapt beter door de aanraking en het gevoel van geborgenheid. Ook stimuleert de massage de darmpjes, wat darmkrampjes vermindert. Tijdens de lessen krijg je advies over darmkrampjes, onrustig slapen en borstvoeding. Na de massage leggen we de kinderen te slapen en gaan de moeders zelf bewegen met Postnatale Yoga. De oefeningen zijn gericht op het versterken van de bekkenbodem,de onderrug, de buikspieren, de benen en het ontspannen van de schouders en de nek.
Je kunt op elk moment instromen.
onder leiding van Eveline Torres
Elke derde vrijdag van de maand
13.00 – 15.30 uur
Voor: yogadocenten en gevorderde yogabeoefenaars
Vanaf vrijdag 17 april 2015 nodigt Eveline Torres alle geïnteresseerde yogadocenten én enthousiaste yogi uit voor yoga-intervisie: een combinatie van theorie, cases uit de yogales en aandacht voor therapeutische yoga. Het doel is om ideeën met elkaar uit te wisselen in een open omgeving, van elkaar te leren, jezelf te testen en je eigen lessen nog meer diepgang te kunnen geven. Vanaf april kun je elke 3e vrijdag van de maand meedoen aan yoga-intervisie bij Samana.
Eveline Torres en Sanne Kerkhof, oprichters van Samana yoga center, geven privélessen in de studio of bij je thuis. In een privéles ontwikkel je oefeningen die precies bij jou passen op dit moment omdat de docent beter kan aansluiten op jouw persoonlijke ontwikkeling. Je leert je eigen yogapractice te ontwikkelen. Traditioneel leerden yogi via privéles met een yogameester. Een privéles kan soms meer inzicht geven dan een aantal maanden groepsles. Mail ons je wensen:info@samanayogacenter.nl