Yin Yoga


marianna de kuyper close upYin Yoga

In yin yoga doe je de meeste houdingen zittend of liggend en met de oefeningen richten we ons vooral op het bindweefsel in de heupen, bekken en onderrug en op het verbeteren van je flexibiliteit in deze gebieden. De lessen zijn geschikt voor alle niveaus.

Waarom yin of yang?

We hebben yin en yang weefsels in ons lichaam en ze reageren heel anders op oefeningen die we doen. Yang weefsel, voornamelijk spieren, wordt getraind door ritmische bewegingen, dus je verlengt de spier en spant deze weer aan op een ritmische manier. Je spieren versterk je op deze manier, zodat ze kunnen dienen als schokbrekers. Yin weefsel wordt geoefend op een langzame en bijna statische manier. Het weefsel kan bij plotselinge bewegingen waarbij kracht wordt uitgeoefend niet meebewegen en raakt dan beschadigd. Er bestaat dan een kans dat het scheurt of breekt. Yin weefsel train je dus door langzaam in en uit de houding te gaan en er lang in te blijven om de flexibiliteit in die gebieden te verhogen.

Wat doen we precies in een yin-les? Je komt in een houding om bijvoorbeeld een bepaalde spiergroep te rekken. Je blijft vervolgens gedurende enkele minuten in de houding. Van tijd tot tijd pas je de houding langzaam aan om de sensaties te versterken of te verminderen. Op deze manier richt jij je op het ‘trainen’ van het bindweefsel in je lichaam. Het kan gaan om: je gewrichten, gewrichtsbanden, pezen, botten of het kraakbeen in je lichaam. Het bindweefsel (yin-weefsel) kan je trainen door de botten van elkaar af te bewegen en een strekking te creëren voor meer flexibiliteit of door juist doelbewust de botten naar elkaar toe te brengen en een compressie te creëren om het bot te versterken.

Hoewel we langzaam bewegen, is yin yoga is niet helemaal statisch. Het is alleen veel meer passief en meditatief dan de meeste yang stijlen van yoga en het is een uitstekende aanvulling op de meer actieve yogalessen. Yin yoga kan echter nog altijd heel uitdagend en intensief zijn omdat je vaak lang in een houding blijft. Dat wordt steeds makkelijker naarmate je langer oefent. Het is belangrijk om met regelmaat yin yoga te doen om de flexibiliteit te behouden. Het is sowieso belangrijk om een goede balans te vinden tussen yin en yang yoga zodat je lichaam gezond en sterk blijft.

yin01  yin02