Zwangerschapsyoga


Zwangerschapsyoga

VOOR WIE

Je bent zwanger en je wil yoga blijven doen, of je wil extra aandacht geven aan je lichaam om fit en sterk te blijven tijdens de zwangerschap. Dan zijn de lessen bij Samana iets voor jou. Je kunt vanaf 10 weken beginnen met zwangerschapsyoga. Daarnaast hebben we een keer per maand een partnerles.

Onze gespecialiseerde docent Sanne Kerkhof heeft jarenlange ervaring en is zelf moeder van drie kinderen. Ze helpt je om zwangerschapsklachten te voorkomen en te verhelpen en om er een mooie tijd van te maken. Met zwangerschapsyoga ben je goed voorbereid op je bevalling.

HOE WERKT HET?

Bij Samana kun je elke week starten met zwangerschapsyoga. We bieden geen cursus aan, maar doorlopende lessen, twee keer per week. Zo hoef je nooit te wachten totdat jouw cursus van start gaat. Dat geldt ook voor de postnatale yoga & babymassage lessen.
Elke les bevat een aantal basisonderdelen zoals kracht, houding en ademhaling die steeds op verschillende manieren terugkomen. We doen oefeningen om de bekkenbodem te versterken, de heupen te openen, staande houdingen en ademhalingsoefeningen. Elke vijf weken legt Sanne zaken uit over anatomie: de werking van het bekken en het middenrif en hoe de ademhaling werkt.
Een keer per maand is er een partnerles.

WAT LEVERT HET OP

Vroeg in de zwangerschap
Vanaf het begin van de zwangerschap verandert het lichaam. In de eerste drie maanden gaat het hcg-hormoon omhoog, waardoor je misselijk kunt worden. Veel vrouwen moeten niet aan bewegen denken, maar zwangerschapsyoga kan hier juist bij helpen. Sanne geeft tips hoe je hiermee om kunt gaan en er zo min mogelijk last van hebt. Je kunt dus al helemaal aan het begin van je zwangerschap starten met yoga. Juist in het begin, wanneer het kind zich aan het ‘innestelen’ is, is het goed om rustig aan te doen. Daarom passen we bij zwangerschapsyoga de oefeningen aan. Dat betekent dat je bijvoorbeeld geen oefeningen op je buik doet, maar wél oefeningen die je lichaam sterk maken.

partnerlesYoga tot 40 weken zwangerschap

Het doel van zwangerschapsyoga is niet alleen om je tijdens de zwangerschap fysiek en mentaal te begeleiden, maar ook om je voor te bereiden op de bevalling en het moederschap. Gun het jezelf om aandacht te geven aan je lichaam en de veranderingen die daarin plaatsvinden. Je lichaam heeft energie nodig om je kind te laten groeien. Daar heb je rust en tijd voor nodig. In deze lessen leer hoe je dat op een plezierige manier kan doen.
Door de yogahoudingen – asana’s – bouw je kracht en souplesse op en leer je meer te luisteren naar je intuïtie en innerlijke kracht. De technieken die tijdens de zwangerschapsyoga lessen aangeleerd worden zijn erop gericht het bekken soepeler en sterker te maken.
En die kracht heb je nodig. Vergelijk het eens met een marathon. Zonder goede voorbereiding kun je die ook niet zomaar uitlopen. Iedereen kan een kind ter wereld brengen, maar met de voorbereidende yogalessen kun je de bevalling met vertrouwen tegemoet zien en er iets moois van maken.

Bijzonder van deze doorlopende lessen zwangerschapsyoga is dat je vrouwen ontmoet in verschillende stadia van de zwangerschap. Je kunt veel van elkaar leren.

Partnerles
Ook je partner is nauw betrokken bij jouw zwangerschap en het geboorteproces. De partnerles is een actieve, informatieve les met uitleg over de fasen van de bevalling, anatomie, de actieve rol van je partner, bevallingshoudingen en de voorwaarden voor een optimale bevalling. Elke maand is er op vrijdagavond een partnerles waarvoor je je kunt inschrijven.

 

IMG_8093Over docent Sanne Kerkhof

Sanne Kerkhof (1970) voltooide in 2004 de yoga lerarenopleiding van Teresa Caldas. Zij volgde verder de zwangerschapsbijscholing van Lilith Turk en Marianne Prins (vroedvrouw). Ze geeft yogales in verschillende studio’s en heeft als specialisatie zwangerschap postnataal en kinderyoga.
Verder geeft zij workshops aan studenten van de lerarenopleiding van de Yoga Garden. Zelf is ze moeder van drie kinderen en heeft daardoor ruime praktijk ervaring. Meer over Sanne bij Samana.
Ook werkt ze mee als deskundige voor Ouders van nu Online

 

Interesse?

Kom voor een losse zwangerschapsles bij ons langs of neem contact met ons op via (020) 3315918.  Na de bevalling kun je bij Sanne terecht voor postnatale yoga en babymassage. Lees er meer over op de lessenpagina.

Bij zwangerschapsklachten
Samana Yoga Center werkt samen met bekkenbodemspecialiste Wendy Brinkman van fysiotherapie Brouwersgracht.