Caroline Erkelens

Caroline Erkelens

Stemdocent

Caroline is zangeres en geeft bij Samana body & voice workshops en leidt een maandelijkse OM meditatiesessie.

35 jaar geleden begon zij aan haar zangopleiding. Zij reisde de wereld rond om zich te bekwamen bij diverse grootheden uit de opera wereld. Al die jaren is zij intensief bezig geweest met adem. Iedere dag opnieuw het “nulpunt” vinden: hoe relateren mijn adem, energie en stem zich vandaag tot elkaar. Oefeningen ontstonden of ontdekte zij in dans, bio-energetica, mensendieck alexandertechniek en yoga.

“Toen ik yoga ging doen, viel me de grote gelijkenis op met ademgebruik in yoga en in zingen. Soms zijn de oefeningen letterlijk hetzelfde. Het fascineerde me enorm en het maakte me enthousiast om op zoek te gaan naar meer overeenkomsten. Het is iets met diepe concentratie, resoneren van energie. Zingen en yoga zijn heel verschillende bezigheden, maar het gaat in beide gevallen om het laten stromen van energie. Om te leren voelen en reageren van binnen uit. Of je die “stroom” nou omzet in klank of in beweging, dat doet er eigenlijk niet zo toe

Bij het zingen gaat het om een proces naar binnen toe, om van binnenuit te voelen, te luisteren en te ervaren.

We laten ons leiden door de vibraties van onze eigen klank. Hierdoor komen we in beweging, en bevorderen we het doorstromen van energie. Stem is daar een krachtig middel voor. Hiermee ruimen we blokkades op en komen we in onze creatieve zeggingskracht te staan.

Zingen en OM-meditatie is ontspannend, energiek, bevrijdend, verrassend, vrolijk.