Restorative & Tensegrity Yoga


Restorative Yoga

Een heerlijke les om helemaal tot jezelf te komen. Tijdens een therapeutische yogales ligt de nadruk op het versterken van je centrum (bekkenbodem, onderbuik, buikspieren en rugspieren) en onderrug.

Restorative yoga vermindert stress en verbetert je lichaamshouding, kracht en stamina. Het helpt om de onbalans, veroorzaakt door dagelijkse stress of belangrijke gebeurtenissen in je leven, te herstellen. Het laat de energie in je lichaam weer stromen en je voelt je verfrist en vernieuwd.

In deze lessen leer je technieken om te herstellen en te vernieuwen:

  • Bewuste ontspanning
  • Observeren van je eigen gewoontes en onbalans
  • Ademhalingsoefeningen
  • Een yogapose langer aanhouden op een prettige, makkelijke manier

Als je een yogapose langer aanhoudt kan je lichaam zich ontspannen en weer in balans komen.
De leraren helpen je te ontdekken hoe je de pose het prettigst kunt uitvoeren. Soms kun je daarbij hulpmiddelen gebruiken (dekens, riemen, blokken), soms zullen ze je persoonlijk helpen.

Door langer in een yogahouding te blijven en daarbij bewust adem te halen oefen je een kalmte die nodig is voor mentaal en fysiek uithoudingsvermogen (stamina). Ook helpt het je lichaam weer in een natuurlijke gezonde houding te komen.

Deze les is goed voor wie tijdelijk minder energie heeft en is ook aanbevolen voor mensen met rugklachten. De therapeutische lessen zijn geschikt voor mensen met blessures en als je herstellende bent van ziekte, oververmoeidheid of een burn-out.

RESTORATIVE TENSEGRITY LESSEN

Je leert in deze lessen een serie meditatieve bewegingen ontworpen door Gioia Irwin uit Canada, om de fasciale matrix (bindweefsel system) in ons lichaam te herstellen en gezond te houden.

De fascia is een drie dimensionaalbindweefsel netwerk dat een continu geheel vormt in het menselijk lichaam. Dit bindweefsel netwerk  doordringt en omringt alle organen, spieren, botten en het zenuwweefsels. 

Hoe werkt het?

Fascie wordt gehydrateerd: door de organische, schommelende  en vaak liggend bewegingen worden de vliezen van fascia die soms vast zitten, los van elkaar gemaakt en gehydrateerd.

Herstellend effect: De “slide en glide” bewegingen bevorderen het herstellend vermogen van weefsels en gewrichten. Op deze wijze kunnen gebieden die gesloten zijn , vast zitten of pijn doen, geïntegreerd worden in het geheel.

Beweging wordt gemakkelijker, lichter en stabieler: het lichaam vindt zijn “juiste tonnus”. Waneer je je kracht ontwikkeld vanuit connectie, hoeven de spieren niet zo hard te werken. (learn to access muscular strength through fascia).

Het is een meditatieve practice waar minder doen beter is:  het active aspect van het zenuwstelsel komt tot rust wanneer het gevoel van gemak wordt ervaren. De lessen bevorderen een diepe ontspanning. We leren te luisteren naar wat het lichaam te vertellen heeft.

Fascia en tensegrity?

De fascia matrix in een lichaam gedraagt zich als een tensegrity structuur. Je ziet tensegrity structuren overal in de natuur en in sommige objecten en beelden. En wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze heel veerkrachtig, licht en sterk zijn (denk aan een camping tent met buigzaam tent stokken of een spinnenweb). Zo gedraagt ons lichaam zich ook wanneer de fascia matrix gezond is.

Wat ga je doen?

Een Tensegrity les begint met het verzachten en stimuleren van het lichaam met gebruik van massage ballen en verschillende technieken die je helpen om in je lichaam te landen.
Ademhaling practice. “Radiant breath”.
Daarna doen we een deel van de serie “Tensegrity repair series” met nadruk op specifieke bewegingen.
We sluiten af met ontspanningsoefeningen om de practice af te sluiten.

Voor wie?

De Tensegrity Repair serie is voor iedereen die geïnteresseerd is in de essentie van beweging. 
Heb je blessures dan is de Tensegrity Repair serie zeer geschikt voor jou.

Voor de yoga beoefenaar: de asana’s kosten minder inspanning wanneer je de subtielere krachten in je lichaam leert te vertrouwen.

Door wie?

Marta Font is Vijnana yoga docent en shiatsu therapeute. Met plezier deelt Marta wat ze uit ervaring ontdekt die helend en herstellend is.

 Extra’s:
Het bestuderen van fascia heeft in de laatste jaren nieuwe concepten van biomechanics van het menselijk lichaam tot licht gebracht, met als gevolg dat beweging en therapeutische benaderingen aangepast worden aan deze uitvindingen en mooie ontwikkelingen.