Featured

Yin Yoga

marianna de kuyper close up

Voel jij je ook soms stijf? Kan je als je voorover buigt niet je tenen aanraken? Wil je graag meer ruimte voelen in je lijf? We leven in een maatschappij waar we velen uren zittend en/of staan doorbrengen. Deze statische houdingen zorgen voor fysieke klachten, zoals een pijnlijke onderrug. Daar is een oplossing voor: bewegen. Dat kan op twee manieren: rustig met Yin Yoga en meer actief en dynamisch met Vijnana en Vinyasa yoga bijvoorbeeld. En Yin yoga is het beste middel om flexibel te worden en blijven.

 

Yin Yoga: voor alle niveaus en leeftijden

In yin yoga doe je de meeste houdingen zittend of liggend en met de oefeningen richten we ons vooral op het bindweefsel in de heupen, bekken en onderrug en op het verbeteren van je flexibiliteit in deze gebieden. De vorm van yoga is geschikt voor alle niveaus. Wist je dat je skelet af is rond je 20ste en dat je lichaam al stijver en ouder wordt vanaf je 30ste? Nee, nou dat is dus zo. Tijd om altijd te blijven bewegen om je lichaam gezond en vitaal te houden. Wacht niet tot het te laat is. Start nu.

 

Waarom yin of yang?

We hebben yin en yang weefsels in ons lichaam en ze reageren heel anders op oefeningen die we doen. Yang weefsel, voornamelijk spieren, wordt getraind door ritmisch bewegingen, dus je verlengt de spier en spant deze weer aan op een ritmische manier. Je spieren versterk je op deze manier, zodat ze kunnen dienen als schokbrekers. Yin weefsel wordt geoefend op een langzame en bijna statische manier. Het weefsel kan bij plotselinge bewegingen waarbij kracht wordt uitgeoefend niet meebewegen en raakt dan beschadigd. Het heeft dan een kans te scheuren of breken. Yin weefsel train je dus door langzaam in en uit de houding te gaan en er in lang in te blijven om de flexibiliteit in die gebieden te verhogen.

 

Wat doen we precies in een yin les?
Je komt in een houding om bijvoorbeeld een bepaalde spiergroep te rekken. Je blijft vervolgens gedurende enkele minuten in de houding. Van tijd tot tijd pas je de houding langzaam aan om de sensaties te versterken of te verminderen. Op deze manier richt jij je op het ‘trainen’ van het bindweefsel in je lichaam. Dit kan zijn je gewrichten, gewrichtsbanden, pezen, botten en kraakbeen in je lichaam. Het bindweefsel (yin weefsel) kan je trainen door de botten van elkaar af te bewegen en een strekking te creëren voor meer flexibiliteit of door juist doelbewust de botten naar elkaar toe te brengen en een compressie te creëren om het bot te versterken. Helder? Kom eens meedoen en ervaar wat Yin Yoga voor jou kan doen.

Hoewel we langzaam bewegen, is yin yoga is niet helemaal statisch. Het is alleen veel meer passief en meditatief dan de meeste yang stijlen van yoga en het is uitstekende aanvulling op de meer actieve yogalessen. Yin yoga kan echter nog altijd heel uitdagend en intensief zijn omdat je vaak lang in een houding blijft en dat wordt steeds makkelijker naarmate je langer oefent. Het is belangrijk om met regelmaat yin yoga te doen om de flexibiliteit te behouden en om in ieder geval een goede balans te vinden tussen yin en yang yoga om je lichaam gezond en sterk te houden.

 

Doe mee!
Yin yoga, iedere zondag, 17.30-18.45* bij Samana Yoga Center.
* 10 mei en 31 mei 2015, 18.30-19.45

Wil je meer weten?
Kom dan een les meedoen of e-mail de docent Marianne de Kuyper via info@samanayogacenter.nl.

AANBIEDING
Gebruik de 2 lessen voor de prijs van 1, met de kaart die we momenteel uitdelen in de studio. Geldig t/m 15 juni 2015.

Je houd misschien ook van..